Címlap Ügytipusok Egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyintézés

Egyéni vállalkozással kapcsolatos ügyintézés


Elérhetőség:

Szécsény Város Polgármesteri Hivatal Okmányiroda

Elérhetőség: 3170 Szécsény, Rákóczi út 84.

Okmányiroda-vezető:

Verebesi Iván anyakönyvvezető

Drótposta: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet

Telefon: (32) 573-205, (32) 370-199/140 mellék

Ügyfélfogadás:  
hétfő: 8.00 - 12.00 és 13.00 - 16.00
szerda: 8.00 - 12.00 és 13.00 - 16.00   
péntek:  8.00 - 13.00

 

Pásztó Város Polgármesteri Hivatal Okmányiroda

Elérhetőség: 3060 Pásztó, Kölcsey út 35.

Telefon: (32) 563-196

Drótposta: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet

Ügyfélfogadás:

hétfő: 8.00 - 17.00

kedd: 8.00 - 16.00  (csak előjegyzésbe vett ügyfelek részére)

szerda: 8.00 - 16.00

péntek:  8.00 - 12.00  (csak előjegyzésbe vett ügyfelek részére)

 

Vonatkozó jogszabályok:
- az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény,
- az egyéni vállalkozói igazolványról szóló 66/2009. (XII.17.) IRM rendelet
- az egyéni vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó bejelentésekhez rendszeresített űrlapokról szóló 65/2009. (XII.17.) IRM rendelet

Az ügyintézés menete

2010. 01. 01-től az egyéni vállalkozással kapcsolatos változás bejelentési, szüneteltetési és megszüntetési ügyek bejelentés-kötelesek lettek. A bejelentésnek az ügyfél kizárólag elektronikus úton, elektronikusan kitöltött űrlapokkal, az országos illetékességgel rendelkező Hatóságnak (az Okmányirodának) ügyfélkapun történő megküldéssel tehet eleget. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése az egyetlen ügytípus, amelyet az ügyfél mind személyesen, mind elektronikusan kezdeményezhet. Az Okmányirodában a bejelentés személyesen is kezdeményezhető. Ennek során az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfél részére az Okmányiroda ügyfélkaput hoz létre, majd az ügyfél által helyben kitöltött – Okmányiroda által rendelkezésre bocsátott - űrlap alapján teljesíthető a bejelentés.

Az Okmányirodák a bejelentés fogadása tekintetében országos illetékességgel járnak el, azonban továbbra is a vállalkozás székhelye szerinti Okmányirodában érdemes intézni a tevékenységgel kapcsolatos bejelentéseket, hiszen utólag minden továbbításra kerül az illetékes Okmányirodába.

Az elektronikus űrlapok letölthetőek a www.magyarorszag.hu (Vállalkozás/Egyéni vállalkozás), illetve a www.nyilvantarto.hu (Egyéni vállalkozással kapcsolatos letölthető nyomtatványok) honlapról.

Az ügyfél kötelezettsége:
a vállalkozására és személyére vonatkozó adatokban bekövetkezett változások, a vállalkozási tevékenysége szüneteltetésének és megszüntetésének bejelentése során, hogy a birtokában lévő egyéni vállalkozói igazolványt az Okmányirodának személyesen vagy postai úton leadja.

Ha az egyéni vállalkozó úgy ítéli meg, hogy az igazolvány a vállalkozása működését segítheti, illeték megfizetése mellett személyesen kérhet vállalkozói igazolványt attól az Okmányirodától, ahová bejelentését előzőleg teljesítette. Tehát a vállalkozói igazolvány kinyomtatása már csak lehetőség maradt.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése
Az egyéni vállalkozó tevékenységet szüneteltetheti Ebben az esetben köteles ezt a tényt a Okmányirodának elektronikus űrlapon bejelenteni. A szüneteltetés időtartama legalább egy hónapig és legfeljebb 5 évig tarthat. Az egyéni vállalkozó szüneteltett tevékenységét az e célra benyújtott elektronikus űrlap kitöltésével bármikor folytathatja. Ebben az esetben nyilatkoznia kell arról, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenység folytatására előírt feltételeknek továbbra is megfelel. Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének feltétele, hogy az igazolványát az Okmányirodának személyesen vagy postai úton leadja.

Illetékfizetés

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése, a változás-bejelentés, az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésének és megszűnésének bejelentése díj és illetékmentes.

A vállalkozói igazolvány kiadása iránti eljárás illetéke 10.000 forint.

A vállalkozói igazolványban feltüntetett adatok változása miatti igazolvány cseréjéért 3000 forint illetéket szükséges a módosítások számára tekintet nélkül fizetni.

A megrongálódott, megsemmisült, elveszett vállalkozói igazolvány pótlása iránti eljárás illetéke 5000 forint.

Illetékmentes a módosítás, ha arra a vállalkozói igazolványban feltüntetett helységnév, utcanév, házszám állami vagy önkormányzati döntés alapján történő megváltoztatása miatt kerül sor.
 
Sajtóközlemény
Hirdetés
Hirdetés
Étlap
Hirdetés
Hirdetés
Szavazások
Mit látna szívesen a honlapon?
 
Keresés