Címlap Hírek Hivatali hírek

Hivatali hírek

Figyelem!

Eb összeírás a telülésünkön 2015 február 1 és 28. között

felhívás megtekintése

bejelentőlap


Az Országgyűlés 2015. január 1-jei hatállyal nagymértékben átalakította a magánfőzés szabályait, melynek következtében a jogalkotó a magánfőzésre vonatkozó adóbevallással, az átalányadó befizetésével, továbbá a magánfőző által birtokolt desztillálóberendezéssel kapcsolatos eljárást az önkormányzati adóhatósághoz telepítette.

A magánfőző, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 67/A. § (6) bekezdése alapján a vámhatóságnak köteles bejelenteni a törvényesen lefőzhető mennyiséget meghaladó párlatot és kérni annak megsemmisítését.

A magánfőzés szabályai

A magánfőzés keretében előállított párlat a magánfőző és háztartása személyes fogyasztásra szolgál. Magánfőzés átalányadója: "Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 Forint, amelyet a magánfőző fizet meg." Kiegészítés részünkről: A magánfőző egy évben 100 liter 50%-os párlatot állíthat elő, mely után 1000 Forint átalányadót köteles fizetni.

Magánfőző bejelentési kötelezettsége és az illetékes hatóság: "A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz."

Magánfőzői átalányadó megfizetésének módja, helye, elévülés: " A magánfőző az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig együtt teljesíti a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságához. Ha a magánfőző nem állított elő tárgyévben párlatot, akkor nem keletkezik tárgyévre vonatkozóan adóbevallási (1000 Forint) kötelezettsége." " Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog az előállított magánfőzött párlat utáni adóbevallási kötelezettség bevallási határidejétől számított 1 év elteltével évül el." " A magánfőző átalányadójából származó bevétel a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak a bevétele." " A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban az önkormányzati adóhatóság jár el."

A magánfőzött párlat felhasználása: " A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. " " Az évente előállítható párlatmennyiség túllépése esetén a magánfőző a többletmennyiséget köteles bejelenteni és gondoskodni a megsemmisítéséről."

NYOMTATVÁNYOK

 
Sajtóközlemény
Hirdetés
Hirdetés
Étlap
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szavazások
Mit látna szívesen a honlapon?
 
Keresés